| Presentation | Fakta | Bilder | Syskon | Resultat |


Det här är Ghetto! Ghetto är min älskade lille hårboll. Han är en vallhund, holländsk sådan: Schapendoes. Ghetto är mattes lille kelgris, en väldigt utpräglad "mattehund". Dit Kattis går vill helst av allt oxå Ghetto gå!

Ghetto är min första egna hund. Han och jag har tillsammans kommit underfund med vad mycket man kan få ut av varandras sällskap, och vad det finns för roliga aktiviteter att utföra! =)

Han är en självständig och ganska envis hund, men älskar att jobba och att få vara ute på långa promenixer i skogen. När vi är inomhus så är han osynlig. Han lägger sig gärna under möbler så det är lätt att man glömmer bort hans existens. Han älskar att bli gosad med och ompysslad med massage och stretching men när det gäller kamning och kloklippning är han den som försvinner som en virvelvind bara jag tänker ordet "kam". =)
På grund av hans envisa och självständiga personlighet så var det mååånga gånger som jag slet mitt hår av förtvivlan då vi promenerade runt Höglandsjön dagilgen (en tur på ca 8km). Jag hade sett en gammal man med en Airedaleterrier som gick med hunden lös efter gatorna... då tänkte jag "SÅ ska min hund vara"! Sen gav jag banne mig inte upp, jag hade Ghetto lös jämt och kämpade på med kommandon som "Stanna", "Kom hit", "Här", "Sidan". Och vid två års ålder så var han en duktig hund som lydde mig trots möten med hundar och människor och efter vägarna. Tyvärr måste man ju tillstå att med ålder kommer även olydnad. ;-) Nu vid elva års ålder så är han nästan som han var vid ett års ålder - då han lägger den sidan till. Men han är dutti som alltid... =)
Den där promenadslingan runt Höglandsjön var underbar miljö- och socialträning. Ghetto fick busa med så gott som alla hundar vi träffade och gick ihop med allt och alla. Utom större hundar så som Leonberger, då satte han dem på plats och talade om att han inte ville bli trampad på. Ondödigt tycker en annan, men å andra sidan så hade han blivit tillbucklad ex antal gånger av större hundar. Ett problem som ännu inte är helt löst, är att han tycker mycket om löptikar. Det beror visserligen på vad det är för tik och vart i löpcykeln hon befinner sig, men blixtförälskad blir han allt som oftast - och då hör man inte när matte ropar. *harklar sig generat* Det är inte bara en gång jag har fått hämtat honom hos grannen och deras tik. *skrattar uppgivet*
På senare år så är han väldigt kräsen då han väljer kompisar. Han tycker inte om livliga och/eller kaxiga hanhundar, då säger han ifrån. Men det går bra med så gott som alla typer av hundar om man vill gå en promenad, bara de inte fokuserar eller utmanar honom. Får han gå i sin egen värld så är allt frid och fröjd. De hanhundar som han dock fattar tycke för, ja - de blir hans bästa kompisar livet ut och han vill väldigt gärna busa.

Ghetto (även kallad "Bulisnul" och "Bulo") tävlar i både lydnad och agility, vilket har gått ganska bra... men nu håller vi oss nog bara på hobby nivå vad gäller agilityn, eftersom Ghetto faktiskt blivit en äldre herre vid det här laget - om än en väldigt pigg och fräsch sådan - tänker jag inte utmana ödet och köra på för fullt i onödan. Lydnaden kan man ju kämpa på med och aktivera sig med! :-)
Vad gäller lydnaden så är det numer klass III som gäller, han har lyckats ta LPI och LPII. Vi har startat i trean men med endast 0 pris - han är jätteduktig men jag är en sådan människa som tycker det är roligt att lattja och det blir inte att jag befäster alla momenten... vi har till exempel bara provat vittringsapportering ett par gånger. (Tränar man så, ja då kommer man ingenstans!) Men jag ska försöka skärpa mig, vore himla roligt om vi kunde ta ett LPIII. Tyvärr går ju mattes motivation upp och ner, så ibland blir det bara sporadisk träning.
En annan sak vi provat på är spår, han tycker mycket om att spåra och är nogrann men pinnar är inte intressanta ännu - dock står godisburken i spårslutet högt i kurs.

Anledningen till att lille Ghetto är klippt, beror på att han mår så mycket bättre då. Mycket av en Schappis charm sitter ju i utseendet, så lite tråkigt känns det. Men lite rastypiskt tycker jag nog att han fortfarande är. ;-)

Eleanor, Kennel El-Jo-Mis, kom på den brillianta idén att Tarass skulle ha ett namn med anknytning till Ghettos namn - så det blev "In The Ghetto". Det är nu inte den enda varelsen som Ghetto har uppkallad efter sig, det finns även en travhäst vid namn Ghetto's Miracle som redan visat framhovarna på lopp, ni kommer säkert att se mer av henne framöver på travbanor - matte Madelene brinner ju för hästsporten Monté dessutom.


Ghetto's Miracle med ägaren Gunnar Olofsson, hösten 2007.